Sminkets hållbarhet – hur länge håller smink egentligen?

Hur länge håller smink och har smink ett bäst före datum? Detta är frågor vi som makeup-artister får dagligen i vårt jobb och ja, det finns begränsningar för hur länge smink faktiskt håller sig fräscht. Och ja, vi vet, det är aldrig kul att behöva slänga sina sminkfavoriter, men det behövs faktiskt göras då och då.

Smink är en färskvara
Smink och makeup är en färskvara, och glöm inte att du förmodligen använder dina sminkprodukter dagligen och vad händer då?
Jo, de drar till sig smuts och bakterier, och det sker snabbare än vad vi alla kanske tror. Fortsätter du att använda ditt smink som har passerat sitt bäst-före-datum kan det, tror det eller ej leda till infektioner, allergier och till och med hudproblem. (Trust us. We have seen it!) Har du till exempel lånat ut din mascara till en kompis? Det har vi nog alla kanske gjort någon gång. Du kan få ögoninfektioner och irritationer om du sminkar dig med smink som någon annan har använt, även om det är en nära vän.

Så här länge håller ditt smink

Här tänker vi försöka klargöra för dig så att du själv kan hålla bättre koll på dina sminkfavoriter som ligger i sminkväskan.

Foundation – En vattenbaserad foundation håller upp till ca 1 år och en oljebaserad upp till ca 2 år. Snåla inte och försök inte klämma ut det sista ur din gamla foundation. Är det flera år sedan du först använde den är det verkligen dags att slänga och köpa ny!

Concealer – I fastform håller en concealer i ca 9 månader, och en som används med en borste håller upp till 1 år. Glöm inte att tvätta din borste noga med jämna mellan rum. Tvätta gärna din borste med antibakteriell rengöring. Åhlens har flera bra rengöringsprodukter för borstar.

Puder & puderrouge –  Håller i ca 2 – 3 år. Se till att rengöra din rougeborste med jämna mellanrum så håller produkten mycket längre och du undviker att få bakterier i ansiktet. Tänk också på att olja från din hud sätter sig gärna i borsten.

Krämrouge & krämögonskugga – Har kort hållbarhet då det innehåller fett och dessutom ofta appliceras med fingrarna = större risk för bakterier. I 1 år kan du använda din krämrouge om du undviker fingrar i burkarna.

Mascara – Hur länge håller en mascara då? Mascara är en sminkprodukt som inte håller länge alls, ca 3-6 månader. Men byt direkt om den börjar lukta annorlunda eller klumpar sig. Dra inte borsten upp och ner i mascara-hylsan, då kommer det in luft och mascaran torkar ut snabbare. Och kom ihåg – låna aldrig ut din mascara, du vill vara rädd om dina ögon.

Läppstift – Håller längre än ett läppglans då du kan hålla det rent genom att torka av det med papper. Läppstift som appliceras med pensel håller ca. 2 år. Hållbarheten minskar om man applicerar stiftet direkt på läpparna eller använder fingrarna i läppglanset. Det ska slängas om du känner att den luktar konstigt och är grynig.

Smink hållbarhetssymbol

Är du riktigt osäker på hur länge din foundation eller annat smink håller ska du kolla efter hållbarhetssymbolen. Den visar hur många månader (M) sminkprodukten håller efter den har öppnats. Försök kom ihåg när du öppnade dina nya sminkprodukter!
Tänk på att hållbarheten för smink som är oöppnade har andra förutsättningar såklart. Hudkrämer, mascara och ögonskuggor håller i mer än 30 månader i oöppnad förpackning.

TIPS! Så här får du ditt smink att hålla längre!

Här kommer våra absolut bästa tips till dig så att sminket håller längre.

 • Rengöring
  Rengör dina sminkprodukter med jämna mellanrum.
 • Rena verktyg
  Rena sminkverktyg så som pensel eller spatel är ett måste till kladdiga produkter – stoppa inte ner fingrar i burken!
 • Stäng ordentligt
  Smink som innehåller fukt behöver vara stängde ordentligt. Ingen vill vara med om en torr mascara…
 • Rensa
  Rensa och tvätta ur din sminkväska med jämna mellanrum.
 • Förvaring
  Förvara gärna ditt smink mörkt och svalt. Tänk på att bakterier gillar när det är varmt, och feta produkter kan härskna lätt om det förvaras varmt.
 • Låna inte ut
  Även om det är kris för din kompis, låna inte ut din mascara, eyeliner eller läppstift. Tänk på att områden nära ögon och läppar kan medföra att bakterier sprids.
 • Hygien
  Blås inte på din sminkborste eller sminkpensel. Tänk på att de bakterier du blåser ut sätter sig på stråna på borstarna och de hamnar sedan i ditt ansikte.

Så där! Hoppas att ni har fått lite klarhet kring sminkets hållbarhet och hur du själv kan påverka hur länge sminket faktiskt håller sig fräscht.
Kram!