Färga ögonbryn och fransar – på salong eller hemma

Att färga ögonbryn och fransar ger ansiktet ett piggt och fräscht utseende som skapar ett helhetslyft och som håller i flera veckor. För ett perfekt resultat går du med fördel till en salong för att färga ögonbryn och fransar, men det är också möjligt att göra hemma.

Färga ögonbryn på salong

Att färga ögonbryn på salong är det absolut smidigaste. Det går snabbt (bara 20 minuter) och man kan vara säker på att man får ett bra resultat som håller länge. Jag brukar färga ögonbryn hos Sveriges Skönhetscenter. De erbjuder ögonbrynsfärgning i Stockholm, och personligen är jag väldigt nöjd med dem, och har ingen anledning till att byta. Hos dem har jag möjlighet att färga ögonbryn och fransar samtidigt – en liten lyx som jag unnar mig ett par gånger per år.

Jag tycker att det gör så stor skillnad för helhetsintrycket och det lilla extra som det kostar att göra på salong jämfört med hemma är så pass liten att jag alltid föredrar att göra det på salong. Vem tycker inte om att bli ompysslad? Att färga sina ögonbryn på salong ger ett lyft för både ansiktet och själen. Om du också vill bli ompysslad hos Sveriges Skönhetscenter kan du boka en tid här:

Färga ögonbryn hemma – steg för steg

Att färga ögonbryn hemma gör du enklast i fyra steg.

1. Förbered ögonbrynen

Förbered ögonbrynen genom att:

 • Ansa ögonbrynen med pincett
 • Rengör huden runt ögonbrynen
 • Applicera lite vaselin runtom hela ögonbrynet md hjälp av en pensel

2. Blanda färgen

Gör så här för att blanda färgen:

 • Blanda olika färger för att hitta din nyans
 • Blanda 1 cm färg med 5 droppar väteperoxid i ett glas
 • Rör om med orangepinnen tills du ha en jämn och fin kräm

3. Lägg på färgen

Nu ska du applicera färgen på ögonbrynet.

 • Börja med att applicera färgen längst ut på ögonbrynet och jobba dig successivt in mot mitten
 • Använd penseln för att göra justeringar och ta bort färg som ligger längs brynets kanter
 • Låt verka i 2-10 minuter, beroende på vilken intensitet du önskar

4. Tvätta

Efter att färgen har fått ligga på är det dags att tvätta av:

 • Dra av färgen med hjälp av pinnen
 • Tvätta ögonbrynen med hjälp av fuktade bomullspads
 • Använd en pincett för att justera färgen vid behov
 • Applicera en svalkande ögonkräm som lugnar ner huden

Om du vill vara säker på att du får ett resultat som du känner dig nöjd med, rekommenderar jag att du istället besöker en salong för att färga dina ögonbryn

Hur länge håller ögonbrynsfärgning?

En ögonbrynsfärgning håller i upp till sex veckor. Därefter behöver du upprepa färgningen om du vill bibehålla samma resultat.

Färga ögonfransar hemma – steg för steg

För att färga ögonfransar hemma med ett bra resultat ska du följa dessa steg.

1. Rengör

Rengör ögonfransarna noggrant för att ta bort smuts och eventuella sminkrester. Det är viktigt att ögonfransarna är helt rena när du ska färga dem, annars finns det en risk att färgen fördelas ojämnt och du får ett dåligt resultat.

2. Borsta igenom

Borsta igenom ögonfransarna med hjälp av en fransborste (finns på bland annat Lyko). Du vill undvika att ha korsande fransar eftersom färgen då inte kan appliceras jämnt.

3. Fördela färgen

Blanda färgen enligt instruktionerna som kommer med den ögonfransfärg du har valt tills du får en jämn kräm. Använd din ögonfransborste och dutta den i färgen. Applicera den sedan vid roten och jobba dig utåt. Säkerställ att varje strå får färg.

4. Låt verka

Låt färgen verka i cirka 5-10 minuter, beroende på vilken effekt du vill ha – desto längre verkningstid, desto starkare resultat. Tvätta sedan av med hjälp av en fuktad bomullspad.
Du kan också välja att färga fransar på salong – då får du hjälp av en expert som kan ge dig det resultat som du själv önskar.