Ta bort döda hudceller med kemisk peeling

Bästa sättet att ta bort döda hudceller på är med en kemisk peeling. Vi har redan pratat om vad en kemisk peeling är, men här tänkte jag gå djupare in på vad man kan behandla med kemisk peeling och om hur olika metoder skiljer sig åt.

En kemisk peeling bör alltid utföras på salong, under kontrollerade former, och av någon som har mycket kunskaper om de olika syrorna och vilka behandlingsområden de är bäst tillämpade för. På Sveriges Skönhetscenter erbjuds kemisk peeling med olika aktiva substanser som passar för olika typer av behandlingar.

Fräschare hud med kemisk peeling

Kemisk peeling är en behandling som exfolierar och förnyar huden med olika effektiva syror som förnyar och fräschar upp huden. De vanligaste typerna av kemisk peeling är TCA-peeling samt AHA-peeling och BHA-peeling.

Behandlingarna går till på samma sätt – att syrorna appliceras på huden för att hjälpa till att avlägsna död hud som finns i det yttersta hudlagret. Detta stimulerar kroppen att bilda nya hudceller och ger huden ett ungt och piggt utseende, utan döda hudceller som ofta täpper till porer och kan skapa ett ojämnt intryck.

Kemisk peeling för olika verkningsområden

Kemisk peeling har olika verkningsområden. Behandlingen passar dig som har:

  • Acne
  • Acneärr
  • Pigmentfläckar
  • Rosacea
  • Fina linjer och rynkor
  • Oren och igentäppt hy
  • Anti-age
  • Bristningar

Utjämnande TCA-peeling

En TCA-peeling passar främst för den som har en tjock hud med mycket pigmentförändringar. Även du som har en hy som kan beskrivas som åldrande och grov eller som har stora porer kan behandlas med TCA-peeling för att få en hud med mer lyster som också är jämnare och smidigare.

Under en behandling med TCA appliceras syran (triklorättiksyra) direkt på huden tills flagning uppstår. Det tar mellan en till två veckor för resultat av behandlingen att synas – den gamla huden har då slutat flagna och den nya huden har brutit igenom. Hur ofta behandlingen behöver utföras varierar mellan olika individer, men för många krävs cirka tre behandlingar.

TCA-peeling används främst för en anti-age-effekt samt för att få jämnare hudstruktur och hudton. Den kan också hjälpa mot missfärgningar.

Exfolierande AHA-peeling

Nordiska Kliniken i Stockholm är en av flera skönhetskliniker som erbjuder kemisk peeling / AHA-peeling. En AHA-peeling kan innehålla olika aktiva AHA-syror. Mjölksyra och glykolsyra anses vara de mest effektiva AHA-syrorna och många hudvårdsprodukter som går att köpa i butik innehåller just dessa syror, men i en mindre dos. Under en AHA-peeling appliceras syrorna i en mer koncentrerad form direkt på huden för att avlägsna det yttersta hudlagret. Det ger en effektiv exfolierande effekt som också kan reducera rynkor och fina linjer.

En AHA-peeling kan upprepas varannan till var fjärde vecka, beroende på individen.

Kemisk peeling mot acne

Att använda kemisk peeling mot acne är en effektiv behandlingsmetod. När talgkörteln producerar för mycket talg blockeras öppningen av en keratinpropp och acne uppstår. Med hjälp av kemisk peeling löser man upp keratinproppen och talgkörteln kan tömmas på djupet istället för att blossa upp i acneutslag.

Här kan du boka kemisk peeling i Stockholm

Ha en fin dag, hörrni!

/Sigrid