Hur blir man makeupartist – vi svarar på era vanliga frågor

Vi får ofta frågor som hur blir man en makeupartist, vad gör en makeupartist och hur mycket tjänar en makeupartist? Så nu tänkte vi dedicera ett helt blogginlägg till dessa frågor och roliga ämne. Så himla kul tycker vi, då vi älskar att vara makeupartister!

När du ska välja skola eller utbildning
Vårt råd är att om du vill bli makeupartist och ska välja utbildning – var noggrann. Kontrollera att utbildningen är omfattande och att den ger dig en bred bas att stå på, så att du får tillräckliga yrkeskunskaper som makeupartist. Det är en ganska stor konkurrens där ute om jobben, så se till att din skola erbjuder bra utbildning.

 • Vad gör en makeupartist?

  Ja, vad gör en makeupartist. Det är ett brett yrke där många möjligheter finns. Som en utbildad makeupartist arbetar vanligtvis med med att sminka människor och sälja makeup-produkter. Som sminkör eller sminkör (ett annat namn för makeupartist) kan du arbeta i butik, modellagenturer, agenturer för makeupmärken, film, TV och teatrar.
  Många makeupartister, (oss inräknade) jobbar i butiker och parfymerier där vi vägleder kunderna till rätt produkter för just dem, säljer smink och lär ut sminktekniker. Det är även vanligt att du som makeupartist får ge privata kurser där du sminkar kunden och ger denne förslag på sminkprodukter som hen kan använda.
  Som du förstår är detta ett grymt roligt yrke och vi kan nog inte tänka oss ett annat jobb. Vi är kreativa själar som får utlopp för galna och spännande sminkidéer dagligen!

 • Hur mycket tjänar en makeupartist?

  Hur mycket man tjänar som makeupartist kan bero på flera faktorer såklart. Din utbildning, din erfarenhet och om du är en frilansande makeupartist eller om du har fast anställning.
  Enligt lönestatistik från allastudier.se är den genomsnittliga lönen för en makeupartist 23 700 kr. Vi som är utbildade makeupartister med några års erfarenhet tjänar ungefär 26 800 kr.

 • Den bästa makeupartist utbildningen?

  Idag finns det mängder med makeup-skolor och utbildningar, det är nästan att bara välja och vraka. Men den bästa makeupartistutbildningen är den som ger dig en bred bas av kunskaper, lärarledda lektioner och mycket praktiska moment, enligt oss.Våra tips på den bästa makeupartistutbildningen
  Vill du veta mer om hur man blir makeupartist? Kolla in de här skolorna.

Makeupstudion Education

Björn Axén Academy

 • Hur får man jobb efter utbildningen?

  Denna fråga kommer ofta upp och detta är en ganska svår fråga. Men vi tänker ge er våra bästa tips på hur man får jobb efter makeupartistutbildningen.

Sök jobb på rätt ställe ​
Eftersom branschen för en make up artist är nischad och ganska liten är det viktigt att lägga fokus på att söka jobb på rätt ställen. På ledigajobb.se kan du hitta jobbannonser enbart för make up artister runt om i hela Sverige.

Bygg en portfolio
Ingen är en sminkexpert efter en utbildning på säg, 10 veckor. Bygg upp din portfolio med en gång. Du behöver en riktigt grym portfolio att visa upp när du väl söker jobb som makeupartist eller frilansar.

Practice makes perfect
Öva, öva, öva!  Sminka dina vänner, bekanta med mera. Se till att du bli bekväm med dina sminkverktyg och utmana dig själv i din kreativitet.

Nätverka
Lär känna personer i branschen! Skapa ett närverk med kunniga makeupartister.

Lycka till nu! Hoppas att vi har lyckats svara på era frågor och att ni nu vågar ansöka till en utbildning och arbeta inom världens bästa bransch.